Gradska tržnica

Gradska tržnica

Žepče je oduvijek zbog svog specifičnog položaja (na trasi i raskrižju važnih trgovačkih puteva) uvijek slovilo kao važno trgovačko mjesto.U Žepču se oduvijek trgovalo a samo mjesto trgovanja se vremenom mijenjalo.Današnja lokacija Gradske tržnice datira iz 80-ih godina prošloga vijeka.

Obzirom da je tržnica bila nenatkrivena i bez potrebnih pratećih zatvorenih sadržaja, nije zadovoljavala važeće zakonske propise koji se odnose na rad tržnica.Zbog toga se 2014. god. pristupilo rekonstrukciji tržnice.

Radovi na rekonstrukciji su otpočeli 07.03.2014.godine a završeni su iste godine.

Uređenjem platoa, izgradnjom velike površine natkrivenog prostora, te ostale potrebne infrastrukture, stvoreni su suvremeni uvjeti za bolju ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda. Također, izgrađeni su objekti koji su namijenjeni za standardne i zakonom propisane potrebe tržnice.

U povodu obilježavanja Dana općine 11.10.2014.godine u Žepču je svečano puštena u funkciju obnovljena Gradska tržnica.

Projekat obnove Gradske tržnice realiziran je u okviru Projekta razvoja ruralnog poduzetništva koji je odobrio Međubarodni fond za poljoprivredni razvoj-IFAD. Financijska sredstva za izgradnju zajednički su osigurali Općina žepče i Međunarodni fond za poljoprivredu i razvoj-IFAD.

Vrijednost radova je ukupno 263.252 KM, a nepovratna sredstva u vrijednosti od 140.000 KM je osigurao IFAD, dok je iznos od 123.000 KM osigurala Općina Žepče.

Nova tržnica je izgrađena je po standardima Europske unije.Asfaltirana je, natkrivena i postavljeno je 75 novih betonskih stolova (dimenzija 2,0 x 0,8 m) a izgrađeni su i prateći objekti namjenjeni za standardne potrebe tržnice.

Gradskom tržnicom upravlja JP „Komunalno“ d.o.o. Žepče.

Na tržnici se mogu prodavati slijedeći proizvodi:

  1. Povrće, voće i prerađevine od voća i povrća,
  2. Jaja, lisnato tijesto,
  3. Jestivi šumski plodovi i gljive,
  4. Cvijeće, ukrasno drveće, božićne jelke, sadnice i sjemenska roba,
  5. Proizvodi domaće radinosti i zanatstva,
  6. Meso i mesne prerađevine,
  7. Mlijeko i mliječni proizvodi,
  8. Med i prerađevine od meda,
  9. Žitarice, proizvodi i prerađevine od istih,
  10. Ljekovito bilje i proizvodi od istih.

Na tržnici se može prodavati i druga roba ako su ispunjeni uvjeti za prodaju određene robe na malo utvrđeni zakonom i drugim propisima (prodaja u zatvorenom prostoru ili kioscima).

Promet na tržnici se obavlja u skladu sa odredbama Zakona o unutarnjoj trgovini, drugim propisima koji budu doneseni na temelju naprijed navedenog zakona, odredbama tržnog reda, te na uobičajen način.

Poslovanje tržnice se odvija svakim danom osim nedjelje.

Radno vrijeme tržnice počinje u 07,00 a završava u 15,00 sati.

Promet robe na tržnici i tezgama mogu obavljati poduzeća koja su registrirana za obavljanje prometa roba na malo i veliko, samostalni privrednici koji posjeduju odobrenje nadležnog općinskog organa uprave za obavljanje prometa roba na malo, te individualni poljoprivredni proizvođači.

Tržni dan je subota, kada tržnicu posjećuje veliki broj trgovaca i kupaca.Nastojanje je da se što veći broj trgovaca i kupaca privuče na Gradsku tržnicu svakim danom pa se u tom smislu daju određene povlastice trgovcima a građani pozivaju da što češće posjećuju tržnicu.

Tržni red možete pogledati OVDJE.

Galerija sa slikama obnovljene Gradske tržnice

Trenutni status vode za piće

MEG Projekt

Online

Ko je na web-stranici: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Preged posjeta