City Hub

Donešena odluka o novom načinu obračuna usluga zbrinjavanja komunalnog otpada

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Žepče konačno je usvojen novi Prijedlog Odluke o načinu obračuna usluga zbrinjavanja komunalnog otpada koji umjesto dosadašnjeg odračuna po četvornom metru stambenog prostora donosi obračun po broju članova obitelji.

 

Tako će prema usvojenoj odluci, bez uračunatog PDV-a, uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada kućanstva s jednim ili 2 člana plaćati 6 KM mjesečno, s 3 ili 4 člana 8 KM, a kućanstva s 5 i više članova 10 KM mjesečno.

Vijećnici su sa 17 glasova za usvojili i dopune Prijedloga iz kluba vijećnika HDZ-a prema kojima će Općina Žepče subvencionirati s jednom konvertibilnom markom kućanstva s jednim ili dva člana koja žive od jedne minimalne mirovine te će ona, bez uračunatog PDV-a, umjesto 6 plaćati 5 KM mjesečno. Općina će subvencionirali i obitelji s četvero i više djece i to s 3 konvertibilne marke tako da će ove obitelji koje broje minimalno 6 članova, bez uračunatog PDV-a, umjesto 10 plaćati 7 konvertibilnih maraka. Javno poduzeće Komunalno će nakon svakog periodičnog obračuna usluga zbrinjavanja otpada dostavljati Općini Žepče zahtjev za isplatu subvencionirane razlike uz popis subvencioniranih korisnika.

Prema novoj Odluci za vikendice će se plaćati naknada od 2 KM mjesečno, dok će vlasnici povremeno naseljenih kuća i stanova plaćali naknadu od 4 KM mjesečno.

Mirko Šumić, ravnatelj Javnog poduzeća Komunalno Žepče, već ranije je objasnio kako je poskupljenje ove usluge neophodno zbog povećanih troškova odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na Regionalnu deponiju. Načelnik Mato Zovko je također na prošloj sjednici Općinskog vijeća istaknuo da do razmatranja ove odluke ne bi ni došlo da inspekcija nije zatvorila deponiju Trebetović, što je prouzročilo značajan rast troškova zbrinjavanja otpada zbog odvoza na regionalnu deponiju u Zenicu. Ipak iz Javnog poduzeća "Komunalno" Žepče danas naglašavaju da nove cijene ne znače nužno poskupljenje usluge za sva kućanstva, te da će nakon usvajanja nove Odluke neki korisnici plaćati i manje iznose naknade za odvoz i zbrinjavanje otpada.

U konačno usvojenoj Odluci, broj članova kućanstva ubrajaju se svi članovi bez obzira jesu li povremeno odsutni, kao na primjer radnici na privremenom radu van općine Žepče, s time da se izuzimaju redoviti studenti koji studiraju izvan Zeničko dobojske županije. Za utvrđivanje broja članova kućanstva koristit će se podaci dostavljeni od strane predsjednika Vijeća Mjesnih zajednica, podaci prikupljeni na terenu od strane uposlenika JP Komunalno, podaci iz CIPS-a, Kućna lista izdata od nadležne službe u Općini žepče, ček o mirovini, smrtni list, te potvrda o statusu redovitog studenta s mjestom studiranja.

(postaja.ba)

Preged posjeta